Welcome to Our Website

Siz Yere Kahve Dökmeye Devam Edin! İsrail’in Çeliği Türkiye’den Gidiyor

İsrail-Filistin çatışması, “büyük insanlığın” gözleri önünde bir ayı aşkın süredir devam ediyor. İsrail’in yerleşim yerleri, hastaneler, okullar ve ibadethaneleri hedef aldığı saldırılarda çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 10 bini aşkın Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı.

Türkiye’de, İsrail’in Gazze’ye saldırıları sonrasında bazı markalara yönelik boykot çağrıları yapıldı. Belediyeler, üniversiteler, okullar, futbol kulüpleri boykota katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de boş durmadı. Meclis restoranları, kafeteryaları ve çay ocaklarında İsrail’e destek veren şirketlerin ürünlerinin satışı durduruldu.

İktidarda karşılık bulmayan boykot çağrıları deyim yerindeyse çığırından çıktı. Fiili saldırılar başladı. İzmit’te bir grup, Starbucks’ta protesto gerçekleştirdi, müşterilerin kahvelerini zorla alarak yere döktü.

Son olarak Sakarya’da faaliyet gösteren bir zincir fast food restoranının çalışanları da saldırıya uğradı. Bir kişi, “Kahrolsun İsrail” diyerek fast food restoranına girdi ve çalışanlara saldırdı.

İşin ilginç yanı saldırıların hedefinde olan ve bu süreçte öne çıkan Starbucks’ın mağazacılık operasyonlarını, Türkiye’de yıllardır Kuveyt merkezli Alshaya Grup yürütüyor. Bu durum, hiç kuşkusuz, “Paranın rengi, dini yoktur; para paradır” sözünü de kanıtlıyor.

ÇELİK ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ

İsrail-Gazze savaşı, boykot çağrıları ve saldırılar devam ediyor. Bu süreçle ilişkisi kurulan dikkat çekici bir konuya değinelim. Son dönemde artan çelik üretimine bir göz atalım.

Türkiye’nin en önemli sanayi merkezi olarak öne çıkan Gebze ve Kocaeli’nde, sanayinin doğal gaz tüketiminde ilginç bir gelişme yaşanıyor.

Bölgenin doğal gaz dağıtımını yapan şirket yetkilileri, halktv.com.tr’nin sorusu üzerine, sanayinin doğal gaz talebinin ilkbahar mevsiminde ve yazın ilk aylarında geçen yılın aynı dönemine göre belirgin bir düşüş gösterdiğini belirterek, “Özellikle demir çelik ve kimya sektörlerinin talebi çok ciddi biçimde gerilemişti” dedi.

Son aylarda, sanayinin belli kollarında hızlı bir toparlanma yaşanmaya başladı. Yetkililer, “Demir-çelik sektörünün doğal gaz talebi çok hızlı bir artış gösterdi. Bunun, deprem bölgesine yönelik yatırımlarla ve inşaat faaliyetleriyle doğrudan ilişkisi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Deprem bölgesinde yürütülen faaliyetler, demir-çelik sektörünün üretim faaliyetlerinde kullandığı doğal gaz talebini artırdı. Peki, ihracat, özellikle de İsrail’e demir-çelik ihracatı…

Türkiye’den, her gün İsrail’e ortalama 7 gemi hareket ediyor. Ham petrol ve akaryakıtın yanı sıra demir çelik, çimento, gıda gibi ürünler de İsrail’e ulaşıyor.

İsrail’le, başta demir-çelik olmak üzere ticaret tam gaz devam ediyor. Evet, “Paranın rengi, dini yoktur; para paradır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....